Uzaktan Çalışmak Yeni Normalimiz mi Olacak?

Evden çalışmanın faydaları ve dezavantajları nelerdir?

Son birkaç hafta içinde birçok şirketin hızla uzaktan çalışma uygulamasına geçişine şahit olduk. Geçişlerin bazıları çok pürüzsüz değildi. Video konferans uygulamalarının hazırlanması, çalışanların yeni duruma adapte olması, iş takibinin doğru sisteme oturtulması zaman aldı.

Şu bir gerçek ki, uzaktan çalışmak herhangi bir işletmeye zorluklar getirebilir, ancak bu zorlukları başarıyla çözmenin yolu, güven odaklı ilişkiler oluşturmaya odaklanmaktır.

Geçtiğimiz yıl her on Amerikalıdan biri haftada en az bir gün uzaktan çalıştı. Ve bu çalışma biçiminin hem çalışanlar hem de işletmeler için inanılmaz faydaları olduğu ortaya çıktı. Uzaktan çalışan kişiler daha iyi iş ve yaşam dengesi kurdu, üretkenlikleri arttı, hatta stres seviyelerinde azalmalar meydana geldi.

Bununla birlikte, uzaktan çalışmanın işletmeler için de faydaları var. Ofiste daha az çalışan olması maliyetleri düşürür. Ayrıca uzaktan çalışma ile coğrafi sınırlar ortadan kalkar ve işe alımlar için daha büyük bir aday havuzu ortaya çıkar.

İçinde bulunduğumuz dönemde, uzaktan çalışmak bir lüksten çok bir gerekliliktir. Covid-19’un yayılmasını durdurmak için olabildiğince sosyal mesafe yaratmak gerekiyor ve bir aşı üretilmediği sürece ofis çalışanları bu yılın sonuna dek ya da daha uzun süre boyunca uzaktan çalışabilir.

Başarı İçin Güven Oluşturmak Gerekir

Bu salgın ortaya çıktığında birçok insanın dünyası adeta tersine döndü. Pek çoğumuz işimizi kaybetmekten korkuyoruz. Yöneticilerinizin sizi sürekli kontrol etmek için yeni protokoller düzenlediğini hayal edin. Pandeminin stresi sizi alt edemediyse bile, mikro yönetim kesinlikle endişelerinizi artıracaktır.

Belirsizlik zamanlarında stres seviyeleri yüksek olabilir. Yöneticiler aşırı hevesli hale gelebilir ve çalışanlar da sadakatlerini kanıtlamak için gereğinden fazla çalışır hale gelebilirler.

Bu yüzden bu zor zamanlarda empati kurmak hayati önem taşır. İnsanların birçok farklı nedenden dolayı mücadele içinde olduklarını anlamak gerekir. Kendilerini tehlike altında hissetmek, bu insanların ihtiyaç duyduğu en son şeydir.

Evden çalışanlara güven hissi vermek sadece uzaktan çalışma uygulamasına daha iyi bir geçiş yapmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede daha güçlü iş ilişkileri kurmaya da yardımcı olur.

İnsanlar kendilerini güvende hissettiklerinde daha iyi çalışırlar. Güven duyan çalışanlar şunları hissettiklerini söylüyorlar:

  • İşle ilgili %106 daha fazla enerji
  • İş görevlerine %76 daha fazla katılım
  • İş hakkında %74 daha az stres
  • %40 daha az tükenmişlik

Güven Duygusu İşletmeleri Kurtarabilir

Şu anda Amerika’da işverenlerin %67’si uzaktan çalışmaya geçti, geçiyor. İşlerini koruyabilen ve aynı zamanda evlerinden güvenli bir şekilde çalışabilen çalışanların yaklaşık %53’ü uzaktan çalışmanın hayatları üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanırken, yaklaşık %78’i de sağlıklarının korunduğunu düşünüyor.

Gerçek şu ki, pek çok işletme yakın zamanda normal çalışma şartlarına dönemeyecek ve işlerin devam etmesinin sağlanması için yüksek düzeyde güvenin geliştirilmesi gerekecektir. Bu konuda yapılan araştırmalar, çalışanlara özerklik verilmesinin verimliliği artırdığını göstermektedir. Bu beklenmedik geçiş, işlerin daha iyi gitmesi ile dahi sonuçlanabilir.

Maggie Kimberl (Çeviren: Pınar Göker)