1. Koçluk seansınızın ardından işlerin nasıl gittiğini düşünmek için zaman ayırmak. Bunu yapmak, koçluk uygulamanızı geliştirmek için bir dürtü hissettiğinizi gösterir. Bir sonraki koçluk seansınızdan önce bilmek ve yapmak istediklerinizin eylem planını hazırlayarak işi bir adım öteye götürebilirsiniz.
2. Bir koçluk görüşmesi sırasında danışanınız yüzeysel, tutkusuz bir şekilde cevap veriyor gibi göründüğünde, konuşmanın önem derecesini kontrol etmek için zaman ayırmak. Örneğin: Bu konuşma size nasıl yardımcı oluyor? Bu konunun üzerinde daha iyi çalışabilmek için geriye kalan zamanımızı nasıl değerlendirmeliyiz?
3. Danışanınızın neye ihtiyaç duyduğunu anlamak ve onu acele ettirmemek. Danışanınızın konuşmaya başlayıp tereddüt ettiğini görebilir ya da önündeki kağıda bir şeyler yazdığını fark edebilirsiniz. Bu küçük farkındalıklar, yön ve etki bakımından önemli değişimler yaratmanın anahtarıdır. Bazen “Evreka” anları olur, önemli olan bu anların ayırdına varabilmektir. Bu anlayış, koçluk seansınızın dönüştürücü bir nitelik kazanmasını sağlar.
4. Sessizlik veya duraksama anlarında panik yapmamak ve bakış açınızı geliştirmek için bu anlara hevesle yaklaşmak. Duraksama fırsatını değerlendirin ve bu duraksamanın ardındaki anlamlara eğilin.
5. Danışanınızla gelişen bir ilişkinizin olması. İlişkinizin ilk resmi temasından bu noktaya gelirken nasıl büyüdüğünü görebilirsiniz. İlişkinin gelişmesi, seansa büyük bir kolaylık getirir. Bu türden bir ilişkide, iki taraf da oturumu hevesle bekler.
6. Bir önceki seansın notlarına bakmak için zaman ayırmak. Böylelikle en son seansta neler yaptığınızı hatırlayabilir, önünüzdeki seans için kendinizi hazır hissedebilirsiniz.
7. Danışanınızın seans sırasında yaptığınız veya söylediğiniz belirli bir şey hakkında yürekten gelen geri bildirimler sağlaması. Bunun sebebi ses tonunuzla, enerjinizle veya küçük bir değişikliği fark etmenizle ilgili olabilir. Böylelikle hem neyi doğru yaptığınızı hem de eksikliklerinizi öğrenebilirsiniz.
8. Konuşmanın akışının daha önceden hazırladığınız sorulara göre değil, danışanınızın cevaplarına göre belirlenmesi. Önceden birkaç soru hazırlamak, seansınız için hazır olmanızı sağlar. Seansın gidişatına bağlı olarak gerektiğinde bu notlara sahip olmanız konuşmayı daha profesyonel şekilde devam etmenize yardımcı olur.
9. Danışanınızı dinlemenin ve onun hikayesine tanık olmanın tadını çıkarmak. Göreviniz, bu hikayeyi birçok farklı açıdan fark etmesine yardımcı olmaktır.
10. Koçluk seansınız sırasında yaratılan yeni sürecin, danışanınızla ilişkinizin toplamı olduğunu hissetmek. Konuşma için yarattığınız alan, danışanınızla kurduğunuz ilişki ile bir araya gelir ve ortaya yeni bir enerji çıkar.
Hemen sizi arayalım!
Kaynak: http://www.coachingstory.org/10-ways-to-know-you-are-doing-a-good-job-as-a-coach/