Duygusal İhmal Çocuğu Nasıl Etkiler?

Duygusal İhmal, bir çocuğunun ruhunun sessiz katilidir.
Çocuklukta Duygusal İhmal, ebeveyn çocuğun duygusal ihtiyaçlarına yeterince cevap veremediğinde ortaya çıkar.

Gerçek şu ki, dünyanın her yerinden aileler, çocuklarının duygularını fark etmekte her gün başarısız oluyorlar. Ve bu gayet doğal. Hiçbir anne baba, çocuğunun duygularının %100 farkında olamaz ve olmamalıdır, bu iyi bir ebeveyn olmanın gereği değildir.

Çocuklukta Duygusal İhmal, yalnızca ebeveyn çocuğun duygularını yeterince göremediğinde gerçekleşir.

Her çocuk, ailesinden gelen duygusal bağlantı, onaylama ve cevap alma konusunda belirli bir ihtiyaç eşiğinde doğar. Çocukken aileniz fiziksel ihtiyaçlarınızı bir şekilde karşılayabilir. Fakat zamanla artan duygusal ihtiyaçlarınızı karşılamakta güçlük çekebilir. Bu da sizde Çocuklukta Duygusal İhmalin izini bırakabilir.

Öncelikle, Duygusal İhmalin bir çocuğa nasıl acı verdiğine göz atalım.

Althea, 4 Yaşında

Althea, mutlu bir şekilde annesinin arabasına atlıyor, komşunun çok sevdiği köpeği Bruno tarafından dikkati dağıtılıyor. Annesinin çantasında anahtarlarını aradığını görünce Bruno’ya doğru koşuyor ve sadece bebeklerle köpekler için kullandığı bir sesle “Merhaba tatlım, bugün neler yapacaksın oğlum?” diye soruyor. Bruno seviniyor ve sevgisini onu yalayarak ve öperek gösteriyor. Fakat bu sıcak an, Althea’nın annesi tarafından aniden bozuluyor.

Annesi sinirli ve sabırsız bir sesle bağırıyor: “Althea! Ne yapıyorsun? Sana gitme vakti demiştim! Hemen arka koltuğa geç! Dikkatinin dağılmasını beklemekten bıktım!”

Althea şaşkınlık içerisinde elini yalamakta olan Bruno’dan uzaklaşıyor ve utanç içinde arabaya doğru koşuyor. Arka koltuğa oturuyor ve annesinin hala sinirli olup olmadığını anlamak için arabanın dikiz aynasından yüzünü görmeye çalışıyor. Tek gördüğü boş bir ifade, bu ifade bir şeyler söylemesini imkansız hale getiriyor.

Althea, 11 Yaşında

Althea ev ödevini yapmaya çalışırken yatağında uzanıyor, ancak odaklanması imkansız. Beyni, o gün meydana gelen bir olayı tekrarlamaya devam ediyor. Öğretmeninin ona fen dersinde bir soru sorduğunu ve onu sınıf arkadaşlarının önünde “yavaş öğrenen” olarak nitelendirdiği olayı düşünüyor. Althea, sınıf ortalamasının üstünde olduğunu biliyor ve hayali bir gün doktor olmak. Bu olay sonrasında küçük düşürülmeyi, hayal kırıklığı ve tüm o haksızlığı sindirmekte büyük sıkıntı yaşıyor.

Odasının dışından kız kardeşinin ve babasının gülüşme sesleri geliyor. Althea’ya dünyada onun dışındaki herkes mutlu ve iyi görünüyor.

“Anlamıyorum. Neyi yanlış yaptım? Ne yapmalıyım? Tüm bunlar ne anlama geliyor?” Bu sorular Althea’nın kafasında tekrar tekrar dönmeye devam ediyor. Derinlerde, bir cevap alamayacağını biliyor.

Duygusal İhmal, nadiren trajik bir olay gibi görünür. Bunun yerine, genellikle küçük ve fark edilmezdir. Althea’nın hikayelerinde gördüğümüz gibi, günlük olaylardan ibarettir. Gördüğünüz gibi, Althea suiistimal veya saldırı yaşamıyor. İlk senaryoda acele eden tipik bir anne, ikincisinde tipik bir “karamsar genç” durumu ile karşı karşıya kalıyor. Fakat aslında Althea için çok daha fazlası var.

Althea için sorun, yukarıdaki sahnelerin büyüme yıllarını etkilemesi ve tanımlamasıdır. Althea’nın annesi her zaman huzursuzdur ve acele eder. Althea’nın mutluluğu ona bencilce görünür.

Başlangıçta zeki ve mutlu bir çocuk olan Althea, sevincini gizli yaşaması gerektiğini öğrenir. 11 yaşındayken ise, yalnız olduğunu öğrenir.

Duygusal İhmal, Bir Çocuğu 5 Adımda Nasıl Etkiler?

  1. Çocuk, duygularının ve duygusal gereksinimlerinin tamamının veya bir kısmının hoş görülmediği ve kabul edilmediği mesajını alır.
  2. Ailesini zorlamamak için duygularını engellemek adına bir duvar inşa eder.
  3. Dünyada yalnız olduğunu, kendi sorunlarını çözmesi ve kendi ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini fark eder.
  4. Muhtemelen, çocuğun ebeveynleri bazı durumlarda ona duygusal olarak destek olabilir.
  5. Çocuk, anne babasının duygusal olarak yanında oldukları zamanı hatırlayarak büyür. Sevincinin katledildiği, öfkesinin susturulduğu veya ihtiyaçlarının göz ardı edildiği sonsuz günlük olaylar hakkında hiçbir hatırası veya farkındalığı yoktur.

Duygusal İhmal, sonsuz farklı senaryo çevresinde gerçekleşebilir. Ancak nasıl olursa olsun, duygusal ihmal bir çocuğun ruhunun sessiz katilidir. Althea’nın iyi niyetli ebeveynleri çok çalıştı ve çocuklarına fiziksel olarak ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladı. Ancak çocuklarına, kendilerinin de sahip olmadığı leyleri veremediler: duygusal farkındalık, duygusal onaylama ve gerçek duygusal doyum.

Dr. Jonice Webb, Psikoterapist (Çeviri: Pınar Göker)

Çocuklukta duygusal ihmal ile ilgili daha fazla bilgi almak ve nasıl iyileşebileceğinizi öğrenmek için Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi ve Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler adlı kitaplardan yardım alabilirsiniz.