Ekip Ruhunu Sanal Ortamda Hayatta Tutmak İçin İpuçları

Birçoğumuz hızlı bir şekilde “sosyal mesafe” için evden çalışmaya başladık. Uluslararası ekiplerde nispeten yaygın olan sanal ekip çalışmaları, içinde bulunduğumuz dönemde her lider için bir zorunluluk halini aldı.

Stresli zamanlarda üretken, motive ve iyimser kalmak, yüz yüzeyken bile yeterince zorken, sanal alanda özellikle zor olabilir. Hepimizin öğrenmesi gereken öncelikle “bağlı kalmak”, ardından zor zamanlarda da topluluk hissini ve destek mekanizmasını canlı tutmaktır.

Araştırmalar, liderlerin sanal bir takımı başarılı kılmak için yapması gerekenlerin, normal zamanlarla uyum sağladığını gösteriyor:

  • Net bir vizyona ve hedeflere sahip olmak,
  • Süreçlere, görevlere ve rollere uyum sağlamak,
  • Dinleyici olmak,
  • Açık bir iletişim kanalına sahip olmak.

Bu dönemde başarılı bir takım çalışması yürütmek isteyen liderlerin, farkındalık ve duyarlılık özelliklerini kullanmaları, geliştirmeleri gerekiyor. Kriz döneminde sanal ekibini yönetmekte zorlanan liderler için, online koçluk uygulaması iyi bir yöntem olabilir. Zira bu dönemde ekip üyelerini birbirlerini desteklemek ve iş ortamlarının ötesinde bir arkadaşlık kurmaya teşvik etmek de son derece önemli.

Dünyanın her köşesinden insanları bir araya getirebilecek en iyi uygulamalara sahip olsak da, ekibin tutkusunu herhangi bir süre boyunca uzun mesafeden canlı tutmaya çalışmak zorlu bir görevdir. Aşağıda derlediğimiz ipuçları, bu süreçte size yardımcı olabilir:

1. Planlanmamış Aksiyonlar

Çalışanlarınızı teslim tarihleri ve işlerin gidişatı ile ilgili düzenli olarak bilgilendiriyor ya da onlardan haber alıyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, kendilerini nasıl hissettiklerine dair planlanmamış görüşmeler yapmak da onlara kendilerini iyi hissettirir. Bu dönemde liderlerin, işlerin nasıl gittiğini öğrenmekten ziyade, herhangi bir iş gündemi olmayan görüntülü sohbetler kurması ekibin her bir üyesine iyi gelecektir.

2. Kişisel Olun

Yukarıdakilerin bir devamı olarak, liderlerin ekip üyeleriyle bir topluluk duygusu oluşturmak için zaman ayırmaları önemlidir. Ekibinizi kişisel olarak tanımak, onları kucaklamak anlamına gelir.

Ekip üyelerinizden dönüşümlü olarak çalıştıkları ortamı göstermelerini isteyin. Hangi hobilerle ilgileniyorlar, çocukları evde neler yapıyor, evcil hayvanları var mı? Bunlar ekip üyeleri arasında arkadaşlık duygusu yaratır.

3. Merak Duygusu

Ekibinizin yaptıkları ve hisleri ile ilgili olarak merak duymak, onların benzersizliğini kabul etmek ve onaylamak haline gelir. Aile yaşantıları, kültürel özellikleri ve günlerini nasıl geçirdikleri ile ilgili içten sorular sorarak ekibinizin her bir üyesinin onaylanmış, kabul edilmiş hissetmesine katkıda bulunabilirsiniz.

4. Pozitif Bakış Açısı

Ekibin her bir üyesinden en iyi şekilde verim almak için, psikolojik güvenlik hissini teşvik etmek çok önemli. İnsanların yanlış adımlar için cezalandırılmaktan korkmadığı bir ortam yaratmak için, suçlama kültürünü geride bırakmaya şimdi başlayın.

Bir şeylerin doğru hissettirmediği durumlarda yargılayıcı değil, meraklı olun. Olumlu etkileşim, ekibi ayakta tutar. Unutmayın, çalışanlarınızın büyük bir çoğunluğu olumlu bir niyete sahip ve bilinçli olarak takımın başarısını kötü yönde etkilemek istemez.

5. Kabul Etmek ve Kutlamak

Olumlu geri bildirim, minnettarlık ve kabul edilmek; beynin “mutluluk” ile ilgili olan kısmını etkiler; dopamin, oksitosin ve serotonin salgılanışı artar. Katılım, sadece disiplinli uygulamalar ve düzenli iletişimle ilgili değildir. İnişleri ve çıkışları, zaferleri ve trajedileri, güçlü yönleri ve kırılganlıkları paylaşan takımlar, açıklık ve güvenle bezenmiş ilişkiler kurarlar.

İnsanlar, doğaları gereği sosyal varlıklardır ve takım yönetiminin arkasında bulunan tüm bilimsel araştırmalara ek olarak, en iyi liderler motivasyonun ve performansın sadece kafada değil, kalpte üretildiğini asla unutmazlar.

Jeffrey Hull, Ph.D. BCC



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir