Güvene Odaklanmak: Kriz Zamanlarında Başarılı Liderlik

İyi günlerde bir liderin yapması gerekenler aşağı yukarı şöyledir: Şirketi çalışır durumda tut, çalışanlarını üretken, müşterilerini mutlu kıl.

Büyük bir lideri farklılaştıran, kriz zamanlarında nasıl tepki verdiğidir. Önündeki belirsizliği görerek paniğe mi kapılıyor? Yoksa duruma daha geniş bir çerçeveden bakabiliyor mu? Paradan daha fazlasının önemli olduğunu görebiliyor mu? İnsanlar kendilerini ve sevdiklerini işle ilgili ihtiyaçlarının önüne mi koymalılar?

İş dünyasının liderleri de, bu gibi kriz zamanlarında toplulukları için hazır olmakla yükümlüdür. Peki, liderin bu dönemdeki sorumlulukları nelerdir?

1. Çalışanlarını Önemsemek

Büyük liderler, çalışanlarına önce insan, sonra eleman gözüyle bakarlar. Bu ayrım tipik bir iş gününde çok öne çıkmayabilir, ancak bir kriz sırasında kritik duruma gelir.

Salgın sırasında liderler, iş kararlarının arkasındaki nedenleri paylaşarak çalışanlarına önem verdiklerini gösterebilirler. Düşünce süreçleri hakkında bilgi paylaşımı yaparken iletişim kurmak ve şeffaf olmak kriz döneminde yapılması gerekenlerden.

2. Topluluk Etkileşimi

Her şirket, kendinden daha büyük bir topluluğun parçasıdır. Çalışanlar işe gitmek için toplu taşıma kullanıyor. Çocuklar okul tatili nedeniyle evde. Bu insanlar hastalanırlarsa hastaneye gidecekler.

İsteğe bağlı endüstrilerdeki şirketler, bir pandemi sırasında kaybedecek çokça şeye, ancak kanıtlanacak daha da çok şeye sahipler.

Innovative Fitness başkanı Curtis Christopherson, insanların üst düzey sağlık hizmetlerine harcayacak paralarının olmadığını biliyor. İnsanların evde formda kalmaları için yeni bir fitness mücadelesi başlatıyor. “Salgını azaltmak için üzerimize düşeni yapmak zorunda olduğumuzu biliyorduk” diyor Christopherson, “Sosyal mesafeyi ne kadar ciddiye alırsak, hepimiz o kadar çabuk normale döneriz”.

Uzaktan yardım etmenin yollarını arayın. Yiyecekleri efektif kullanmakla ilgili bir makale hazırlayabilir ya da düzgün el yıkama yollarını daha fazla kişiye ulaştırmak için çalışmalar yapabilirsiniz.

3. Daha Büyük Bir Amaca Odaklanmak

Kimse bir şirketin daha fazla satış yapması için çalışmak istemez. İnsanlar kendileri ve aileleri için daha iyi bir yaşam kurma amacına sahip olduklarından iş dünyasına ilgi duyuyorlar.

Yakın zamanda bunu hatırlatan kişilerden biri, Swan Bitcoin’in kurucu ortağı ve CTO’su Yan Pritzker. “Uzaktan çalışmaya geçiş yaparken, daha kısa sürede daha üretken olmayı, daha az hastalanmayı, daha az seyahat etmeyi ve ailelerimizle daha fazla zaman geçirmeyi öğreneceğiz,” diyor Pritzker. “Ne için çalıştığımızı gözden kaçırmamak önemlidir.”

4. Empati

Krizlerde iyi insanların da başına kötü şeyler gelebilir. Uzmanların virüsle savaşmak için önerdiği tüm yöntemleri uygulayan kişiler de hastalanabilir.

Büyük liderler empati kurar. Zor zamanlardan geçmenin insanları daha güçlü hale getirdiğinin farkındadırlar. Bu gibi durumlarda insanlar kendilerine yatırım yaparlar. Düşünceleri ile dünyaya olası katkıları hakkında çok şey öğrenirler.

Zor zamanlarda çalışanlara yatırım yapmak doğru olan şeydir. Ve işler normale döndüğünde, bu çalışanların deneyimleri, onları ekip için daha değerli kılacaktır.

5. Krizden Öğrenmek

Çin’in “kriz” sembolü iki bölümden oluşur: biri “tehlike”, diğeri “fırsat” anlamına gelir. Liderler virüs konusunda sağlığa önem vermeli, ancak büyüme şansının da olduğunu unutmamalılar.

Beynimizin birincil amacı bizi güvende tutmaktır ve bunu yapmanın yollarından biri de başarısızlık korkumuzu beslemektir. Kendi beynimizin sınırlayıcı inançlarına tekrar tekrar meydan okuyarak, kriz döneminden gelişmiş olarak çıkmayı başarabiliriz.

Bu salgın krizi dünyayı hiç göremediğimiz şekilde değiştirecek. Sıradan insanlar sıra dışı şeyler yapacak. Küçük işletmeler, toplumlarında büyük etkiler yaratacak.

Krizler hem iyi hem de kötü olanı ortaya çıkarır. Şirketler bu dönemde rollerini hatırlamalıdır: Amaç kar etmek değil, topluluğun doğru yönde kürek çekmesini sağlamaktır. Büyük liderler bunun ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunu bilirler.

John Hall (Çeviri: Pınar Göker)