Koçluk Yolculuğunda Unvanlanma Durağı

İlk unvanımı aldığım anı bugün bile en ince detayına kadar hatırlıyorum. Bilirsiniz duygusu yüksek anları hafızamıza daha özenli ve detaylı olarak yerleştiriyoruz. Doğal olarak unvanı alana kadar geçen sürenin de duygu durumu daha endişeli ve stresli olduğu için ne kadar negatif olsa da aynı şekilde hafızamıza atıyoruz. Negatif olmasının en önemli sebebi tam olarak nasıl bir yol izlemimiz gerektiğini bilmemekten kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bu yüzden bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Burada sizlerle paylaşacağım bilgiler umarım yolunuza ışık tutar ve endişelerinizi en az seviyeye indirir.

Unvanlanma Nedir?

Koçluk mesleğinin standartlaşması için çalışan ICF (International Coach Federation) koçluk endüstrisinin küresel lideri olarak kabul görüyor. ICF; profesyonel bir koçun mesleğine ve müşterilerine karşı sorumluluk sahibi, saygılı, mesleki yetkinliğe sahip kısaca koçluk zihniyetine bağlı olmasını önemser. Bu yüzden de unvanlanma süreci bir koç olarak sizin yetkinliklerinizin istenilen seviyede olup olmadığını ölçmek ve değerlendirmek için yapılır.

Koçluk mesleki jargonunda “Koçluk kilometre işidir.” cümlesini sıklıkla duyabilirsiniz. Bunun sebebi bu unvanların koçun kaç saat koçluk deneyimine sahip olmasına göre verilmesidir. ACC unvanı en 100 saat, PCC unvanı en az 500 saat ve MCC unvanı en az 2500 saatlik koçluk tecrübesine sahip olunduğunu anlatır. ACC ve PCC unvanlama süreci 3 farklı yoldan oluyor. Bunlar:  Seviye 2 \ ACTP, Seviye 1 \ ACSTH ve Portfolio. Aşağıdaki linklerden size uygun olan unvan başvurusunun detaylarına ve hatta ücretlerine ulaşabilirsiniz.

ACC (Associate Certified Coach)

https://www.icfturkey.org/unvanlama-nedir/acc/

PCC (Professional Certified Coach)

https://www.icfturkey.org/unvanlama-nedir/pcc/

Linkleri incelediğinizde göreceksiniz ki en kısa yol Seviye 2 \ ACTP sürecidir. ACTP’nin (Accredited Coach Training Programs) daha kısa olmasının sebebi diğer adımlarda gerçekleştirmeniz gereken bir çok gerekliliği eğitim sürecinde tamamlamanızı sağlar. Ayrıca koçluk deneyim saatini (500 Saat) doldurduysanız direk PCC unvan başvurusu yapabilirsiniz. Bu yüzden koçluk eğitimi almaya karar verirken bu bilgiyi de göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Unvan başvurunuz ACC veya PCC olsun mutlaka koçluk yetkinliklerinizin ölçüldüğü ICF Sınavını geçmiş olmanız gerekiyor. Eskiden CKA (Coaching Knowledge Assesment) olarak bilinen bu sınav 2 Ağustos 2022 tarihinden itibaren güncellendi ve adı ICF Credentialing Exam (ICF Unvanlanma Sınavı) olarak değiştirildi. Sınav yeni değiştiği için biraz daha detaylı bilgi vermek iyi olacaktır.

ICF Global’e unvan başvurusu yaptıktan size bu sınava girebilmeniz için bir sınav linki gönderiliyor.  Sınav Person-Vue  sisteminde canlı bir gözetmen eşliğinde oluyor. (Gözetmeni siz göremiyorsunuz.)  Bu yüzden öncelikle bu link üzerinde sınav tarihini ve saatini  seçmelisiniz.  Amerika – Türkiye saat farkından dolayı gece 12 veya sabah 5 seçenekleri en uygun seçenekler olarak görünüyor. Sınav randevunuz onaylandıktan sonra seçtiğiniz tarihte sınava giriyorsunuz.  Sınav saatinden 30 dakika önce sisteme girmiş olmanız gerekiyor. Kimlik doğrulaması için resimli bir kimliğinizi hazır bulundurmayı unutmayın. 

Sanırım aklınızdaki en önemli soru sınava hangi dilde gireceğiniz. Sınav başvurunuzu yaparken dil seçeneklerinden kendinizi iyi hissettiğiniz herhangi bir dilde bu sınavı alabiliyorsunuz. Türkçe dil seçeneğine dair bir kaç önemli bilgi vermek isterim. Sınav sorularının kötü bir çevirisi olduğu bilgisi çok sık geldiği için ICF Türkiye bu durumu Global’e ilettiğinde şöyle cevap gelmiş. Bu soruların çevirisini ISO belgeli bir tercüme bürosuna yaptırmışlar ve MCC unvanına sahip bir koçtan da gözden geçirmesi istenmiş.

Ayrıca sınav sırasında sorular Türkçe olarak ayrı bir sayfada geliyormuş fakat cevaplar İngilizce sayfasında işaretleniyormuş. Bu da hayli zaman alan bir durum. Sınav 180 dakika (3 Saat) ve hesaplamalarıma göre soru başına 2,5 dakika ayırmak gerekiyor. Sayfalar arası gidip gelme daha fazla zaman aldığı için ICF Turkey Chapter bu konuya da çözüm getirmiş. Unvan başvurusu yaptıktan sonra ICF Global’e şahsi olarak email ile sınava Türkçe gireceğinizi bildirdiğiniz durumda size ek olarak 30 dakika daha veriyorlar ve toplamda sınav süreniz 210 dakika oluyor.

ICF Global’in email adresi: support@coachingfederation.org

Göndereceğiniz bu emailde cc’ye  unvanlanma@icfturkey.org  eklediğiniz takdirde daha hızlı dönüş alabileceğinizi de söylemeliyim.

Sınav 81 soru ve  4  bölümden oluşuyor

  1. Sınavın yönergeleri ve kimlik doğrulaması (Gözetmen tarafından yapılıyor)          3 dakika
  2. Bölüm 1 (41 soru)
  3. Ara – 5 dakika
  4. Bölüm 2 (40 soru)

Sınavın ilk bölümünde gözetmenle İngilizce olarak iletişim kurmanız gerekiyor. Bu konuda da kendinizi iyi hissetmiyorsanız Person-Vue bir ücret karşılığında size çevirmenlik hizmeti de sunuyor.  Sınavın üst skoru 600 olmakla beraber en az 460 almak sınavı geçmek için yeterli.

Gerek sınav başvurusu yapmakta gerekse soruları cevaplamakta desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bu konudaki bilgisine güvendiğiniz bir koçtan mentorluk alabilirsiniz.

Bu yazıyı sonuna kadar okumuş koçluğa gönül vermiş ve unvanlı bir koç olmak isteyen sevgili koç arkadaşım sana  başarılar diliyorum. Umarım bu yazı az da olsa yoluna ışık tutmuştur.

Sevgilerimle

Fügen Albayrak, MCC

2 Yorum

  1. Emeğine sağlık sevgili Fügen… İnanılmaz faydalı oldu.
    Sizlerle olmak, en büyük şanslarımdan biri…
    Tüm kalbimle teşekkür ediyorum,
    sevgiler
    Merve

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir