Psikologlara Göre Mutlaka Bilmeniz Gereken 4 Konu

İnsanların ve hissettiği ve bu duyguların ne anlama geldiği, insanların yaptıklarını neden yaptığını ortaya koyar. Bu konu, herkesin ilgisini çeker. Günden güne insanlarla çalışırken günlük hayatta başımıza gelenlerin gerçek nedeni olan kalıplar ve bağlantılarla karşı karşıya kalırız. Sebepleri ve sonuçları görürüz. Temel insani gerçekleri anlatan iç görüyü, anlayışı ve sezgiyi geliştiririz.

Aşağıda dört adet psikolojik gerçeği göreceksiniz. Dördü de çoğu ruh sağlığı uzmanının ortak görüşüdür. Her biri üzerinde araştırmalar yapılmakta ve bu gerçekler kanıtlanmaktadır. Hepsi de, herkesin sahip olması gereken çok faydalı bilgilerdir.

1. Beynimiz, değer verdiğimiz birini gördüğümüzde, kimyasal tepkiler verir. Tanıdıklarınızla ya da size tamamen yabancı olan kişilerle bir araya geldiğinizde, bir konferansta ya da bir partide kendinizi endişeli hissettiniz mi? O anda odaya iyi tanıdığınız ve değer verdiğiniz biri girdiğinde kendinizi daha rahat hisseder misiniz? Araştırmalar, hissedeceğinizi söylüyor. Değer verdiğiniz birini gördüğünüzde, beyniniz oksitosin salgılar. Oksitosin, korkuyu ve kaygıyı azaltan; aynı zamanda güven ve cömertlik hislerinizi artıran bir hormondur. (Kai McDonald, 2008)

Çıkarımlar: Duygusal bağlara ve insanlarla sağlıklı ilişkilere sahip olmak, beyninizdeki oksitosin salınımını artırır. Zamanı ve enerjiyi sağlıklı bir şekilde yönetmek ve hayatımızdaki insanlarla sağlam bağlar kurmak, daha sakin ve sağlıklı bir varlığa dönüşmemize katkıda bulunur.

2. Yaşamdaki en iyi ve en kötü duygular, bireysel başarı ve başarısızlıklardan kaynaklanmaz. Terfi, sınavda kötü not almak, iş kaybı; bunların hiçbiri yakın tarihte yapılan bir çalışmanın denekleri tarafından yaşamdaki en önemli olaylar olarak değerlendirilmedi. Bunun yerine, insani ilişkiler, bağlantılar ve kayıplar; en önemli yaşam deneyimleri olarak değerlendirildi. Aşık olmak, ayrılıklar, arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle yaşadığınız mutlu ve hüzünlü zamanlar, değerlendirme sürecinde başarı ve başarısızlıkların önüne geçti. (Jaremka et al. 2010).

Çıkarımlar: Kariyer, finansal başarısızlık ve başarılara daha az değer vermeli ve gerçekte neyin önemli olduğunu kabul etmeliyiz: hayatımızdaki insanlar.

3. Farkındalık sahibi insanlar daha sağlıklı ve mutludur. Yapılan araştırmalar, şu anda ne düşündüğünü ve hissettiğini daha iyi bilen insanların, vücut kitle indeksinin daha sağlıklı ölçütler içinde olduğunu göstermektedir. Bu kişilerin kan değerleri dengelidir, daha az sigara içerler ve daha çok fiziksel egzersiz yaparlar. Duygularına dikkat etmeyi öğrenen insanların daha az kilo problemi yaşadıkları ortaya konulmaktadır. Bu kişilerin bağışıklık sistemleri de diğerlerine göre daha sağlıklıdır.

Çıkarımlar: Ne hissettiğinize ve neden böyle hissettiğinize dikkat etmek, yaşamınızda karşılığını verir. Bu bir beceridir ve öğrenilebilir. Buna sahip olan insanlar dürtülerini yönetmede ve kendi fiziksel-zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada daha başarılıdır. Bu kişiler fiziksel ve duygusal olarak daha sağlıklıdır.

4. Duygusal istismar ve çocuklukta ihmal, fiziksel ve cinsel istismar kadar zararlıdır. On iki yıl boyunca, 5.000’den fazla çocuğu takip eden bir araştırma; duygusal veya sözlü tacize uğrayan veya görmezden gelinen (çocuklukta duygusal ihmal) çocukların; fiziksel veya cinsel istismara uğrayan çocuklarla eşit veya daha yüksek düzeyde depresyon, kaygı ve düşük özgüven sorunu yaşadığını ortaya koymaktadır.

Çıkarımlar: Eğer kaygı, düşük özgüven, depresyon veya intihar duyguları ile mücadele ediyorsanız, çocukluk çağı duygusal ihmalini hafife almayın. Yetişkinlikte ciddi ruhsal sıkıntılara sahip olmak için, çocuklukta fiziksel veya cinsel istismara uğramış olmanız gerekmez. Lütfen tüm bu etkilerin, özellikle yardım istemeniz durumda, önemli ölçüde geliştirilebileceğini unutmayın.

Dr. Jonice Webb, Psikoterapist

Bu makale daha önce PsychCentral.com’da yayınlandı. Yazarın izniyle burada yeniden yayınlanmıştır.

Çocuklukta duygusal ihmal ile ilgili daha fazla bilgi almak ve nasıl iyileşebileceğinizi öğrenmek için Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi ve Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler adlı kitaplardan yardım alabilirsiniz.

Kaynak: https://drjonicewebb.com/4-things-psychologists-know-that-you-should-know-too/