Koçluktan Daha İyi Sonuçlar Almak İçin Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Koçluk yapmanın olumsuz etkileri nelerdir? Doğrudan koçluğun neden olduğu, koçlar için istenmeyen sonuçların zararlı etkileri, koçluğun olumsuz etkileri olarak tanımlanır. Olumsuz etkiler aynı zamanda koçu ve danışanı etkiler. IOC tarafından araştırılan olumsuz etkiler ve bu etkilerden kaçınmak için yapılması gerekenler şu şekildedir:

1) Koçluğun uzun vadeli etkilerini gözlemleyememek

Bu durumu engellemek için hem koçluğun hedeflerini hem de danışanların bunları nasıl ölçeceğini öğrenerek danışan katılımının başlangıcında ayarlayın. Aynı şekilde, her bir koçluk seansını kendi hedefleri ve ölçümleriyle ayarlayın. Bu açıklıkta olmadan koçluk yapmayın.

2) Koçluk sırasında tartışılan konulardan kişisel olarak etkilenmek

Kendi mentor koçunuzla çalışmak da dahil olmak üzere sürekli olarak kendi kişisel gelişiminiz üzerinde çalışın. Danışanın yaşadığı olumsuz durumlardan etkilenmeden şefkat göstermeyi öğrenmek, esneklik gerektiren kritik bir koçluk becerisidir. Sorunlar kişisel olarak sizi etkiliyorsa, birine koçluk yapmadan önce kendi durumunuz üzerinde çalışın.

3) Koçluk rolünü yerine getiremeyeceğinden korkmak

Koçluk göreviniz için eğitim, uygulama saatleri, belgelendirme ve sizi güçlendiren rozetler edinin. Bu sizin kendinize güveninizi artıracaktır. Bu da sizi güvenilir bir hale getirecektir. Güven, danışanlarınıza vermeniz gereken en önemli şeydir. Güven olmadan, hem koç hem de danışan dezavantajlı konuma gelir.

4) Danışandan ya da danışanın davranışlarından hoşlanmamak

Potansiyel müşterilerle önceden görüşün. Hoşlanmadığınız birine koçluk yapmayın. Bu durumun iyi sonuçlar vermesi nadirdir. Her danışanınızı sevmek zorunda değilsiniz. Ancak danışanınıza inanmak, güvenmek, saygı duymak ve yardım etmek için uzun bir yol kat edersiniz. Hoşlanmadığınız danışanlara koçluk yapmak etik de değildir. Ancak neden hoşlanmadığınız üzerinde çalışın, bu sizin gelişiminize ilişkin bazı işaretler verebilir.

5) Koçluğun sonuçlarından hayal kırıklığı duymak

Eğer yukarıdaki dört durumu yaşadıysanız, koçluğun sonuçlarından hayal kırıklığına uğramanız ve koçluk konusunda demotive olmanız muhtemeldir. Bu yüzden öncelikle bu dört sonucun gerçekleşmesine izin vermeyin. Eğer danışanınızdan hoşlanmıyorsanız, kendinize güvenmiyorsanız, sonuçları nasıl ölçümleyeceğinizi bilmiyorsanız ve konuşulanlardan olumsuz olarak etkilenmeye meyilliyseniz, sonuçların en iyi ihtimalle vasat olması muhtemeldir. Sizi ve danışanlarınızı başarıya hazırlayan koçluk anlaşmaları yapmaya çalışın.

6) Etkili bir iletişimci olamamak

İletişim becerilerinizi geliştirin. Bu, koçluğun temelidir. Etkili bir koçluk okulu bu konuyu ele alacak ve üzerinde çalışmanız gereken sorunlarınızın olup olmadığını söyleyecektir. İletişim, sizin aracınızdır. Optimum kaliteye ulaşıncaya kadar yolculuğunuza devam edin.

7) Ücretinizin düşük olduğunu hissetmek

Yukarıdaki tuzaklardan kaçındığınız takdirde ödenmesi gerekenleri talep edebilir ve alabilirsiniz. Çünkü koçluğunuzun sonuçları etkileyici bir şekilde olumlu olacaktır. İhtiyacınız olan eğitimi almadan sakın koçluk yapmayın.

Kaynak: https://www.schoolofcoachingmastery.com/coaching-blog/dos-and-dont-for-better-coaching-outcomes