Koçluk eğitimlerinden sonra kendi koçluğunuzun etkinliğini artırmak için öneriler listesi:
Koçluk görüşmesi sırasında kendiniz olun
Eğer koçluk yapacağınız kişiyi tanımıyorsanız, koçluk ilişkisi dışındaki karakterini bilmiyorsanız, bir güven ilişkisi kurmaya başlamak için, onun sizinle ilgili yeterince bilgi sahibi olduğundan emin olun. Hangi üç özelliğiniz koçluk seansınızı etkin hale getiriyor? Neden koç olmak istiyorsunuz? Kendi hayatınızda koçluğun etkisini ne şekilde gördünüz? Danışanınıza, konuştuklarınızın ikiniz arasında, gizli kalacağını hatırlatın.
Görüşmeye hazır olmak için kendinize zaman verin
On yıllık koçluk tecrübem var ve buna rağmen görüşmelerden önce hala biraz gerginlik hissediyorum. Bunun iyi olduğunu düşünüyorum. İyi bir iş çıkarmayı hala önemsiyorum. Bu gerginlik, bana şunları yapmamı hatırlatır:
- Zihnimi sakinleştirmek,
- Uzun süre boyunca masamda çalıştıysam ayağa kalkmak ve gerinmek,
- Daha önceki görüşmenin notlarına göz atmak,
- Soracağım sorular varsa, bunları not defterime yazmak; çoğu zaman bu notları kullanmıyorum ama yazma hareketi gerektiğinde hazır olduğumu hissettiriyor.
- Sonunda, bu gerginliği pozitif enerjiye çeviriyorum. Bu da yapacağım görüşme sırasında uyanık ve heyecanlı hissetmemi sağlıyor. Tüm bunlar 15 dakika sürüyor. Bu nedenle önceden planlanmış bir görüşmenin öncesinde kendime bu zamanı ayırdığımdan emin oluyorum.
Sohbete girişiniz
Biz insanız ve bir sohbete katılabilmek için ısınmamız lazım. Bunun için küçük bir açılış konuşmasına gereksinim duyuyoruz ve bu durum koçluk seansları için de geçerli. Sohbete girişinizden birkaç dakika sonra, koçluk görüşmenize biraz odak veya yön getirmek için bir soru sorabilirsiniz. Bu sohbete odaklanmak için aklınıza ne geliyor? Bu koçluk oturumunu ne için kullanmak istersiniz?
Danışanınızı dinleyin
Yukarıdaki sorulardan herhangi biri, danışanınızın konuşmasını ve paylaşmasını sağlar. Danışanınız mevcut durumuyla ilgili hikayelerini paylaşmaya başladığında koçluk seansı da başlamış olur. İçeriği dinleyin; kullandıkları kelimeler, özel açıklamalar, söylediklerini ifade etme şekilleri. Düşünceli mi görünüyor? Konuyu ne kadar yüzeysel ya da ne kadar derinlemesine ele alıyor? Unutmayın, her şeyi anlamalarına yardımcı olmak için yeterince ayrıntıya girmeniz gerekir. Her şeyi bilmenize gerek yok. Şu anki durumu ana hatlarıyla belirtirken ne fark ediyorsunuz? Tüm bunların arasında sizin için ilginç olan nedir? Bu konu yeni mi, yoksa devam eden bir sürecin parçası mı?
Dikkatiniz dağıldığında nefes alın
Danışanınızı dinleyemediğinizi, dikkatinizin bir sonraki sorunuza ya da endişenize odaklandığını fark ederseniz nefes alın ve ihtiyaç duyduğunuz bilginin bu konuşmanın içinde olduğunu kendinize hatırlatın. Cevap vermenizi zorlaştıran ne? Neyi söylemeniz faydalı olur? Sorularınız bir rehberdir ve zihninizin yeniden konuşmaya odaklanmasını sağlar.
İnsancıl olun
Anahtar, danışanınızla olan ilişkinizdir. Seansınızdaki fikirleri ve duyguları ne kadar kabul ederseniz, ilişkinizde o kadar açıklık olacak ve danışanınızla aynı ölçüde bağlanacaksınız. Bu tür bağlantılar, danışan ve koç arasındaki enerjinin temas halinde olmasına izin verir. Bu enerji; düz, canlı, yüksek, sıkkın ya da bitkin olabilir. Eğer danışanınızın sözlerinin arkasındaki enerjide değişiklik olduğunu fark ederseniz, buraya dikkat edin. Bu, danışanınız için neyin önemli olduğunu daha iyi keşfetmenizi sağlayacaktır.
En iyi soruyu soramazsanız, tekrar cümle haline getirin veya başka bir şey sorun
Danışanımız bazen onun için önemli olan soruyu sormadığımızı söyleyemeyecek kadar kibar olabilir. Konuşmanın düz bir çizgide gittiğini fark edebiliriz. Bu durumda ona doğru soruyu yöneltip yöneltmediğinizi sorabilirsiniz. Bu farkındalık, danışanın koçluk seansına ilişkin sorumluluk almasına yardımcı olur. Bu durumu zamanlama konusunda da kullanabilirsiniz: 20 dakikamız kaldı, bunu nasıl kullanmak istersin?
İyi bitirin
Seansın bir saat süreceğine anlaştıysanız, bu süreyi tamamlamak için elinizden geleni yapın. Konuşmanızın daha uzun süreceğini hissettiyseniz, süre dolduğunda gerekli konuşmayı bitirmiş olmak için acele edin ya da danışanınıza bir sonraki seansta bu konuya devam edebileceğinizi söyleyin. Sizin için bu konuşmanın ana fikri nedir? Tekrar görüşmeden önce ne üzerinde çalışmak veya düşünmek istiyorsunuz? Ardından bir sonraki seansınız için tarih belirleyin.
Not alın
Yaptığınız görüşmeyi kendinize hatırlatmak için küçük bir kaç not almak iyidir. Resmi olmayan bir görüşme yapsanız bile, öğrenmenize yardımcı olacak konuları not edin. Neler konuştunuz? Seanstan sonra görüşmenin hangi bölümü sizin için korkutucuydu? Bir sonraki seanstan önce neyi hatırlamak isterseniz? Her koçluk seansı farklıdır. Danışanınızla yaptığınız her yeni görüşme, daha önce sahip olduğunuz deneyimlerden farklı olacaktır.
Kaynak: http://www.coachingstory.org/tips-for-new-coaches-and-mentors/